Makanan Melayu memang terkenal sebab rasanyer yang pedas dan lauknyer yang berempah.
Makanan2 tradisional yang masih popular...di bawah ini list makanan tradsional tahu....jom kita kenal makanan tradisional!!!!!!!!!!!
(contoh-contoh)Ø
Lauk Rendang
Lauk berempah kita hidangkan waktu perayaan Hari Raya. Kte boleh makananYe dengan nasi, roti or ketupat.
Ø Satay
Masih lagi digemari ramai. Bahan-bahan utamanya ialah daging ayam, lembu or babat. Satay nie kalau korang nak tahu ia dihidangkan bersama kuah kacang yang berempah dan pedas.
Ø Nasi Ambeng
Makanan campuran- nasi, sambal goreng, urap dan sebagainya.
Ø Nasi Lemak
Nasi yang ditanak bersma santan. Dihidangkan bersama sambal telur ataupun ikan bilis.Makanan-makanan tradisional yang kurang popular…
(contoh-contoh)
Ø Nasi Dagang
Merupakan campuran beras pulut dan beras biasa. Setelah ditanak, ia kemudian dicampur dengan santan. Hidangan ini sentiasa dimakan bersama lauk kari ikan or ulam.
Ø Keropok Lekor
Persis keropok ikan. Tetapi, ia tidak garing – sebaliknya berisi. Meskipun kurang dikenali, makanan nie sudah mula dijual di gerai2 bazar.
Ø Sata
Merupakan campuran daging ikan, bawang dan halia. Campuran nie disalut dengan daun pisang dan disangar.Ktorang Melayu, kita haruslah lestarikan makanan tradisional kami dan menyesuaikan diri dengan makanan2 kita. Mempunyai makanan tradisional sendiri ialah sesuatu yang harus dibanggakan kerana ia juga mencerminkan keunikan budaya kami sendiri.Ktorang harap makanan-makanan tradisional yang masih popular berkekalan popularitinya dan yang tidak popular pula, harap kita sama-sama 'menghidupkan' kmbali makanan2 tersebut.
0 comments:
Post a Comment